Hoeveel tijd besteed jij in de natuur?

Hoeveel tijd besteed jij in de natuur?

Wil jij onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in:

  Dat de natuur goed voor je is, is niets nieuws. Je hebt zelf vast weleens gemerkt dat je je na een dag aan het strand, een flinke boswandeling of een boottochtje op een mooie zomerdag anders voelt. Béter. Maar hoeveel tijd je dan precies moet doorbrengen in de natuur om verschil te merken? Dat was altijd een beetje gissen.

  Inmiddels hebben onderzoekers van de University of Exeter die vraag haarfijn onderzocht. Het verlossende antwoord: tenminste twee uren per week, dit schrijft Happinez.

  Best haalbaar
  Honderdtwintig minuten. Dat is best te doen, toch? En zelfs als je een verstokt stadstype bent met een chronisch gebrek aan tijd kun je de vruchten plukken van al het goeds dat de natuur je lichaam en geest te bieden heeft. Je hoeft namelijk geen natuurgebied op te zoeken, zo blijkt. Tijd spenderen in het stadspark of een andere natuurlijke omgeving heeft namelijk precies hetzelfde effect.

  Gezondheid en tevredenheid
  Voor het onderzoek werd aan zo’n twintigduizend mensen gevraagd hoeveel tijd ze in de voorgaande week hadden doorgebracht in de natuur. In die categorie vielen stranden en bossen, maar ook andere ‘open plekken’ in en rondom steden en dorpen, zoals parken, rivieren, heuvels en weilanden. Daarnaast moesten de respondenten aangeven hoe het er – volgens hen zelf – voor stond met hun algemene gezondheid en in welke mate ze tevreden waren met hun huidige leven.

  De resultaten lieten zien dat de mensen die in de week ervoor tenminste twee uur ‘buiten’ waren geweest, zowel gezonder als tevredener waren dan de mensen die amper of zelfs helemaal geen tijd in de natuur spendeerden. Een kwart van die laatste groep rapporteerde een slechte gezondheid en bijna de helft gaf aan ontevreden te zijn over zijn of haar leven. Bij de respondenten die wel natuur opzochten, maar dat minder dan twee uur per week deden, werden geen opmerkelijke voordelen aangetoond.

  Voor iedereen gelijk
  Of je nu man bent of vrouw, arm of rijk, jong of oud, kerngezond of ziek: de voordelen van de natuur zijn voor iedereen gelijk. Wat je vervolgens doet als je eenmaal omringd bent door natuur, maakt ook geen verschil. Wandelen of fietsen? Prima. Gewoon lekker zitten en een beetje voor je uit staren? Ook helemaal goed. Enige ‘voorwaarde’ voor al die weldaad is dus dat je er tenminste honderdtwintig minuten per week voor uittrekt. Die tijd doorbrengen in de natuur kan in één keer, maar mag je ook verspreiden over de week. Met dagelijks je lunch nuttigen in het park in de buurt of een ommetje langs de weilanden kom je dus al een heel eind.

  Hoe meer tijd we doorbrengen in de natuur, hoe beter
  Zijn die twee uur in de natuur voor jou een makkie en kom je daar gemakkelijk overheen? Dan zit je helemaal goed. De weldadige effecten van buiten nemen dan namelijk nog meer toe. Drie uren leverde de meest positieve reacties op wat betreft gezondheid, vijf uren is optimaal voor je gevoel van welzijn.

  3 Comments

  1. I really liked your blog article. Really thank you! Awesome. Chicky Wright Sellers

  2. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
   wondering what all is required to get set up?
   I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

   I’m not very web savvy so I’m not 100% sure.
   Any recommendations or advice would be greatly appreciated.

   Thanks

  3. Good way of telling, and fastidious
   post
   to get data on the topic of my presentation subject matter, which i am
   going to deliver in university.

  Leave a Reply